Адвокат юридичної компанії Krepel прийняв участь у семінарі з питань застосування нового законодавства у сфері виконавчого провадження

Доповідач семінару14 вересня 2017 року за ініціативою Ради адвокатів Київської області, в рамках підвищення кваліфікації адвокатів України, в приміщенні Будинку кіно, по вул. Саксаганського, 6 у м. Києві відбувся семінар на тему «Новели у сфері примусового виконання рішень судів», в якій прийняв участь адвокат та керуючий партнер юридичної компанії Krepel, Дмитро Крепель.

Семінар було проведено в контексті змін та практичного застосування «новинок» в рамках Закону України «Про виконавче провадження» (далі по тексту - Закон), який прийнято 02 червня 2016 року, та який набув чинності 05 жовтня 2016 року.

Нагадаємо, що вказаним Законом було впроваджено інститут приватних виконавців, а також були ухвалені нові механізми, спрямовані на покращення здійснення примусового виконання судових рішень, збереження балансу інтересів боржника та стягувача.Серед доповідачів семінару, приватний виконавець Білан Світлана Володимирівна, яка одна із перших осіб в Україні отримала посвідчення приватного виконавця. Фактична діяльність приватних виконавців розпочалась тільки в серпні 2017 року.

Світлана Володимирівна, розповіла про проблемні питання в діяльності приватного виконавця, зокрема:

  • питання винагороди приватного виконавця, основної та додаткової;
  • проблемні питання передачі Виконавчого провадження від державної виконавчої служби до приватного виконавця;
  • страхування цивільно-правової відповідальності приватного виконавця;
  • питання оподаткування такої діяльності.

Також, були викладені проблемні, та на даний час не вирішені ні законодавчо, ні практично, питання, зняття арешту приватним виконавцем у випадку накладення арешту державною виконавчою службою, а також наявності відкритих двох і більше виконавчих проваджень, відносно одного боржника.

На даний час не врегульована значна частина організаційних питань діяльності приватного виконавця, його помічника, розподілу коштів на розрахункових рахунках приватного виконавця (транзитного, для авансових внесків, для винагороди), тощо.

Так, під час семінару серед запрошених доповідачів, були присутні представники державної виконавчої служби, які відмітили деякі позитивні новели в Законі, в порівнянні із попереднім Законом України «Про виконавче провадження».

Серед позитивних зрушень, було відзначено введення нових реєстрів «Автоматизованої системи виконавчих проваджень» та «Єдиного реєстру боржників». Відзначено оперативність внесення інформації до таких реєстрів, та їх доступність. Наявність інформації в таких реєстрах, на думку спікерів, забезпечує неможливість в подальшому вчинення правочинів на відчуження майна боржником, за наявності інформації про нього в такому реєстрі.

Також, була викладена думка про те, що неподання боржником, на обов’язкову вимогу державного виконавця, декларації про доходи та майно боржника, може слугувати підставою для вирішення питання про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Увага!На думку представників виконавчої служби, принципова відмінність старого Закону, від нового Закону України «Про виконавче провадження» полягає в тому, що він містить ряд змін, які не дають можливості зловживати своїми правами боржнику, наприклад: відсутній семиденний строк для добровільного виконання рішення суду, що часто слугувало підставою для оскарження дій виконавця та скасування його наступних процесуальних рішень, відсутнє таке визначення, як рецензія висновку про оцінку майна,  а оскарження висновку про оцінку майна, вже не є підставою для зупинення виконавчого провадження.

Крім того, тепер накладений арешт державний виконавець може зняти після закінчення виконавчого провадження, чого попередній Закон не передбачав.  

Під час семінару доповідачам задавались практичні питання, із практики та досвіду адвокатів, на які були надані доволі цікаві та іноді несподівані відповіді.

По закінчення заходу, учасникам були видані сертифікати про підвищення кваліфікації.