Адвоката в суді першої інстанції - семінар від досвідченого правника

21 квітня 2017 року відбувся семінар, організований Радою адвокатів Київської області, де доповідачем виступив досвідчений адвокат — Чевгуз Віктор Степанович. Багато не будемо розповідати про модератора, в мережі інтернет є багато інформації про те, хто такий Віктор Степанович та в яких справах він здійснював захист, але однозначно, як професіонал, він людина досвідчена та має чим поділитись.

Лекція Чевгуза В.С. про те, як повинен діяти адвокат в суді першої інстанції, була дуже цікавою та інформативною, а отримані знання стануть у нагоді, як адвокатам-початківцям, так більш досвідченим правникам.

Досить велику увагу (майже половину часу заходу) було приділено увагу організації робочого місця адвоката, та зокрема впорядкування робочої інформації адвоката в електронному вигляді, порядку збирання такої інформації на комп'ютері та її систематизації. Модератор, наприклад, називає свою систему як “АРМ адвоката”, тобто автоматизоване робоче місце адвоката, що містить всю необхідну інформацію для роботи адвоката: спеціальну літературу, кодекси, закони, підзаконні нормативно-правові акти, судову практику від районних судів до Верховного Суду України. Вся ця інформація систематизована по галузям права та напрямкам діяльності, що дозволяє за лічені хвилини знайти необхідну інформацію.

Також модератором було надано багато інформації про літературу, яку повинен читати адвокат для самовдосконалення та набуття професійних навичок. Велику увагу було приділено порядку призначення та проведення судової експертизи, як ефективного інструменту в руках адвоката для захисту клієнтів, та наведені тактичні прийоми із проведення рецензій на висновки експертів та призначення повторних експертиз. З даного приводу були надані цікаві приклади із особистого досвіду адвоката, зокрема в кримінальних справах.

Було цікаво послухати Віктора Степановича та почерпнути корисну, професійну інформацію із першоджерела, адвоката-практика, який охоче поділився своїм досвідом в рамках кримінальних справ, та надав відповіді на цікавлячі аудиторію питання.

Після заходу адвокату нашої юридичної компанії було видано Свідоцтво про участь у семінарі