Конференція: «Актуальні питання в розвитку сімейного права»

Семінар по сімейному правуСьогодні, 10.11.2017 р. відбулася конференція (семінар) на тему «Актуальні питання в розвитку сімейного права», на якій був присутній адвокат по цивільним справам юридичної компанії Krepel.

Захід був організований з ініціативи голови Комітету сімейного права – адвокатом Сергієм Стареньким, спільно з Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Київської області в рамках підвищення кваліфікації адвокатів. Як завжди, по традиції, захід було проведено в Будинку кіно, за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 6. І як завжди, професійний захід було проведено на високому рівні, за що організаторам та модераторам велике спасибі.

Про те, що організатори «влучили» із тематикою, та запросили професійних доповідачів свідчить те, що зал був майже повністю заповнений. Конференція тривала біль 5 годин, та була розділена на три тематичні блоки:

 

1. Поділ майна подружжя. 

2.Новели в законодавстві про стягнення аліментів, або «Аліменти по-новому». 

3.Медіція, як позасудовий спосіб вирішення спорів між сторонами, що є в арсеналі адвоката.  

 

Спір - поділ майнаДоповідачем із теми про «Поділ майна подружжя з оглядом актуальної судової практики», виступив голова Обухівського районного суду Київської області, Кравченко Максим Володимирович.

В даному блоці модератор нагадав адвокатам про основні нормативно - правові акти, що регулюють інститут спільної сумісної власності подружжя, зазначив про зміни, які відбувались останнім часом в Сімейному кодексі України, та на які необхідно звернути увагу. Також Доповідач наголосив на тому, що адвокати, готуючись до подібних категорій справ, повинні враховувати роз’яснення, що викладені в Постанові пленуму Верховного суду України № 11 від 21.12.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя».  

Також, модератор висвітлив останні Правові позиції Верховного Суду України, що викладені в Постановах, та яким необхідно керуватись у справах про поділ спільного майна подружжя. Доповідач дав короткий опис змісту таких рішень, та звернув увагу на ті позиції, якими керуються суди при розгляді таких категорій справ зокрема:

- пріоритет шлюбного договору при поділі майна подружжя, та врахування положень, викладених в такому договорі, навіть якщо такі положення суперечать актам цивільного законодавства;

- необхідність визнання окремих положень чи в цілому всього шлюбного договору, за наявності відповідних підстав;

- визнання договору про відчуження спільного майна одним із подружжя, не є підставою для повернення майна, а є підставою для стягнення вартості такого майна;

- при вирішенні питання про обсяг спільного сумісного майна, що підлягає поділу, необхідне встановлення таких обставин, як: час набуття права власності на майно, кошти та джерело їх походження, а також (остання судова тенденція) мета придбання, оскільки майно придбане для мети здійснення підприємницької діяльності не являється об’єктом поділу;

- майно подружжя, що передано до статутного фонду господарського товариства, являється власністю такого товариства і не підлягає поділу. В такому випадку можливе стягнення прибутку від використання такого майна, або вартості такого майна.

Аліменти

Про нові, «свіжі» тенденції в сфері нарахування та стягнення аліментів на утримання дитини розповів адвокат та голова правління Центру сімейно-правових досліджень Простибоженко Олег Сергійович.

Так, серед цікавих новел в законодавстві щодо аліментів, які були введені в дію цього літа, слід відмітити наступні:

- змінено підстави для відступлення від принципу рівності часток при поділі майна подружжя, - якщо сторона ухилялась від обов’язку утримувати дітей;

- запропонований витратний метод встановлення доходів відповідача, з метою відповідного «справедливого» нарахування та стягнення аліментів;

- відтепер, дитина являється власником грошових коштів, стягнутих у вигляді аліментів, а не особа, з якою дитина проживає, як було раніше;

- введено в дію спрощений порядок розгляду справ про стягнення аліментів, - тепер сторона в наказному порядку може звернутись до суду із проханням видати судовий наказ, та суд без виклику сторін в суд, в скорочений термін повинен розглянути заяву, та за наявності відповідних підстав, - задовільнити заяву;

- тепер сторона сама обирає спосіб стягнення аліментів: в частині від заробітку (доходів) чи в твердій грошовій сумі, раніше суд на свій розсуд вибирав спосіб стягнення аліментів.

Також були розглянуті інші законодавчі нововведення з питань утримання дитини.

 

Конфлікт - медіаціяТретім доповідачем на тему «Медіація – інструмент для адвоката», виступила адвокат, сертифікований медіатор, кандидат юридичних наук, доцент, Заслужений юрист України – Романадзе Луіза Джумберівна.

Модератор розкриваючи питання Медіації розповіла про те, що досі в Україні законодавчо не врегульовано питання медіації. Але професія медіаторів існує, та вже протягом 20 років по всій країні успішно провадять свої діяльність сертифіковані медіатори. Доповідач розповіла про неодноразові спроби законодавчо врегулювати питання медіації, однак законопроекти в 2010, 2011, 2012, 2013, 2015 роках були відкликані, відхилені або повернуті на доопрацювання. Й тільки в 2015 році Законопроект № 3665 від 17.12.2015 р. був прийнятий за основу в першому читанні 03.11.2016 році, але поки що не розглянутий.

Доповідач розповів, про основні засади діяльності медіатора та принципи, якими повинен керуватись медіатор, а також завдання, що стоять перед ним, шляхи вирішення конфліктів між сторонами. Також, було надана досить цікава та корисна інформація про стадії (або фази) медіації.

Серед медіаційних технік, які виділила доповідач-медіатор, це – активне слухання, перефразування, резюмування, правильна постановка питань.

Також Луіза Джумберівна розповіла, яким чином можна пройти навчання за американською чи європейською системою та отримати сертифікат медіатора.  

Загалом конференція пройшла досить цікаво та інформативно, як відмітили деякі учасники, що навіть «час пройшов непомітно». Семінар вийшов корисним та поповнив знаннями присутніх адвокатів, що відвідали такий захід.