Позитивні законодавчі зміни для бізнесу

Нещодавно Верховною Радою України в першому читанні було прийнято пакет законопроектів, які можуть "полегшити життя" для бізнесу в Україні, що можуть зменшити втручання контролюючих органів в діяльність підприємств та фізичних осіб-підприємців. 

Мова йдеться про проекти Законів №2531а від 27.08.2015 р., внесений Кабінетом Міністрів України, № 2422а від 21.07.2015 р. внесений Сергієм Кіралем "Об'єднання самопоміч", а також законопроект 2418а від 21.07.2015 р. внесений групою депутатів (Галасюк, Соловей, Кіраль).

І хоча проекти в більшості несуть в собі декларативний характер та потребують обговорення та доопрацювання, вони містять ряд важливих принципів які наразі необхідно втілити в життя. Основною ідеєю запропонованих змін до діючого законодавства являється зменшення втручання в підприємницьку діяльність різноманітними державними органами та створення додаткових правових гарантій для бізнесу для запобігання такого надмірного, а іноді й безпідставного втручання в діяльність підприємців.

В разі прийняття, кардинальними будуть зміни в самому підході державного нагляду, а саме законодавче закріплення умов відшкодування шкоди заподіяної юридичним та фізичним особам-підприємцям, більш чітке визначення обсягу повноважень органів державного нагляду та контролю у сфері господарської діяьності, створення Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду та контролю, в якій буде міститись інформація про всі заходи державного нагляду.

Але головною новелою буде закріплення дуже важливого принципу - презумпції правомірності поведінки суб'єкта господарювання, відповідно до якого контролюючим органам буде необхідно доводити та обгрунтовувати необхідність проведення перевірки, наводити підстави таких перевірок та правомірність своїх дій. Це дуже важливий крок, який необхідно зробити законодавцям, оскільки зараз існує інший підхід, контролюючі органи безпідставно проводять перевірки, пред'являють майнові претензії бізнесу, та підприємствам й підприємцям необхідно доводити свою невинуватість. Фактично в Україні зараз діє "принцип винуватості", який суперечить чинному Основному Закону держави, та підлягає якнайшвидшого вирішення.