Спори про законність рішення Сільради щодо передачі у власність земельної ділянки підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства

Позивачі по справі, в порядку адміністративного судочинства, звернулись до районного суду із адміністративним позовом про визнати незаконними дії Селищної ради в частині передачі у власність земельної ділянки третій особі відповідно до рішення Селищної ради, а також про визнати незаконним рішення цієї ж сесії Селищної ради від 24 грудня 1993 року про передачу третій особі у приватну власність земельної ділянки площею 0,4873 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель, споруд та ведення особистого підсобного господарства.

Судовим рішенням першої інстанції позов задоволений повністю, та таке рішеннями було залишено в силі Львівським апеляційним адміністративним судом та Вищим адміністративним судом України.

Не погоджуючись із таким рішенням, третя особа звернулась до Верховного Суду України із заявою про перегляду судових рішень на підставі неоднакового застосування Вищим адміністративним судом України одних і тих самих норм процесуального права щодо визначення встановленої законом юрисдикції адміністративних судів.

Верховний Суд України заяву задовольнив, скасував повністю всі ухвалені рішення від першої до касаційної інстанції, а провадження закрив.

Ухвалюючи таке рішення суд дійшов висновку, про те, що “у разі прийняття суб’єктом владних повноважень рішення про надання у власність земельної ділянки (тобто ненормативного акта, який вичерпує свою дію після його реалізації) подальше оспорювання цього права власності має вирішуватися у порядку цивільного судочинства, оскільки виникає спір про цивільне право.

Таким чином, Верховний Суд України фактично повторив викладену раніше свою думку, яка викладена в постанові від 4 листопада 2015 року по справі № 21-3296а15.