Загальні питання призначення та проведення судових експертиз, семінар від колишнього керівника КНДІСЕ

СемінарНещодавно відбувся один із самих цікавіших семінарів для адвокатів за останній час, що присвячений судовим експертизам, та ми раді були із цікавістю та непідробним інтересом відвідати такий захід в якості слухачів в такому заході. Ті хто не полінувались прийти на семінар, отримали навіть певні “лайфхаки”, які знадобляться не тільки в професії адвоката, але можуть стати в нагоді й в власному житті. Отже, про все по порядку.

 

Семінар було організовано та проведено Комітетом цивільного права та процесу спільно із Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Київської області в рамках підвищення кваліфікації адвокатами України.

 

Доповідачем виступив викладач Академії суддів України, директор приватного центру судових експертиз, та в минулому (до 2005 року) керівник Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Круть Олександр Васильович.

 

На семінарі були розглянуті загальні питання призначення й проведення судових експертиз, питання проведення рецензій на експертизу. Окремо модератор зупинився на особливостях та тонкощах проведення таких експертних досліджень, як лінгвістичної експертизи (усної та писемної мови), авторознавчої, почеркознавчої та фоноскопічної експертизи.

 

Доповідачем на початку було запропоновано на вивчення одну із головних книг по експертизам, яка в праві стати “настільною” книгою для адвокатів, з якою варто принаймні хоча б ознайомитись: “Експертиза у судовій практиці” за редакцією В.Г. Гончаренка.

 

Щодо загальних аспектів з питань призначення та проведення судових експертиз, було відмічено:Круть Олександр Васильович

  • яким чином врегульовано питання експертиз в нових процесуальних кодексах, що було прийняті нещодавно в Україні;

  • проведення експертизи можна доручити не тільки особі, яка має спеціальне посвідчення, а саме особі, яка володіє спеціальними знаннями при цьому не будучи офіційно експертом.

  • роз'яснено, як “обійти” обмеження, щодо проведення експертиз, що проводяться виключно в державних експертних установах (криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз), як передбачено у статті 7 Законом України “Про судову експертизу”

 

Велику увагу та часу було приділено саме почеркознавчій експертизі. Так відому, що згідно Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства Юстиції України №53/5 від 08.10.1998 року, для проведення почеркознавчої експертизи надаються виключно оригінали документів. Однак, таких правил притримуються тільки державні установи. У приватних експертних заклади можуть провести дослідження і за копією документу, та методологія проведення дозволяє дійти обґрунтованих висновків.

Приділено увагу вимогам до документів та зразків, необхідних для проведення такої експертизи, особливостям відібрання експериментальних зразків, та які питання вирішує експертне дослідження.

 

Також було зауважено, що положення вищевказаної Інструкції про призначення та проведення судових експертиз, про можливість керівника відкликати експертний висновок після його проведення за наявності помилок, не витримує жодної критики, є неприпустимим, та являється прямим втручанням в професійну діяльність експерта.

 

Також доповідачем була надана інформація про Реєстр атестованих методик, та приділено увагу випадкам, коли та за яких умов можна провести рецензію на висновок експерта. Якщо коротко то серед недоліків, які рецензія може виявити, то це:

  • відповіді експертизи не відповідають питанню, що поставлене не вирішення експерта;
  • відсутність в дослідницькій частині реальних досліджень;

  • невірні висновки експертизи;

 

Крім того, приділено увагу лінгвістичній експертизі, предметом дослідження якої являється усна мова та писемна мова в контексті встановлення авторства (авторознавча експертиза), експертиза відповідності аудіозапису голосу відповідній особі (фоноскопічна експертиза), тощо.

 

Також доповідачем були приведені декілька цікавих та навіть кумедних прикладів із особистої практики, та надані важливі та корисні поради, які можна отримати тільки від експерта з чималим досвідом.

 

Семінар видався цікавим та корисним, по закінченню якого адвокату було видано відповідне свідоцтво