Адвокатом з кримінальних справ зобов'язано слідчого внести в ЄРДР кримінальне провадження

ЄРДРПід час розгляду цивільної справи в одному із районних судів міста Києва, адвокатом було виявлено те, що працівник банку надає до суду недостовірні відомості. Існували всі підстави вважати, що сторона, ймовірно, підробила документ та подала до суду. Ймовірно, тому що тільки експерт та тільки в рамках кримінального провадження може встановити такі обставини.

Після звернення до столичного управління поліції із заявою про кримінальне правопорушення, слідчий відмовився вносити відомості про злочин до Єдиного державного реєстру досудових розслідування. Така позиція слідчого повністю суперечить Кримінальному процесуальному кодексу України, де статтею 214 закріплений обов'язок слідчого, після отримання заяви, повідомлення, чи самостійного виявлення ознак злочину, внести таку інформацію до Єдиного державного реєстру досудових розслідування.

Адвокатом було подано скаргу на бездіяльність слідчого до Дарницького районного суду міста Києва.

В подальшому, скарга адвоката в кримінальній справі слідчим суддею задоволено. Слідчого зобов'язано внести інформацію до Єдиного державного реєстру досудових розслідування.

Це має суттєве практичне значення, оскільки після порушення кримінально справи (внесення в ЄРДР), заявник чи потерпілий отримує ряд процесуальних прав, що дають можливість захищати свої інтереси, приймати активну участь в кримінальному провадженні, заявляти заяви та клопотання, користуватись іншими правами.

Матеріали по вказаній справі читайте на сторінці.