Почалося! Система блокування податкових накладних працює з 23.03.2018 році

Як Ми вже писали раніше в статті, Державною фіскальною службою України було анонсовано запуск системи зупинення реєстрації (блокування) податкових накладних/розрахунків коригування на 22 березня 2018 року, до чого податківці ретельно готувались. До цієї дати, (з кінця 2017 року) систему моніторингу блокування ПН/РК було переведено в тестовий режим.

І хоча 22 березня 2018 р. робота системи повинна була відновитись, в силу технічних причин, система запрацювала на один день пізніше, тобто тільки 23 березня 2018 р.

Повідомлення ДФС

 

Так, на офіційному сайті Державної фіскальної служби України з'явилось повідомлення про початок роботи системи зупинення реєстрації РН/РК.

 

 

Постановою Кабінету Міністрів України №117 від 21.02.2018 р., шляхом затвердження відповідних порядків, була внесена відносна ясність відносно того:

  • яким чином будуть зупинятись реєстрація ПН/РК?
  • яким чином будуть працювати комісії ДФС, що будуть приймати рішення про реєстрацію чи відмову у реєстрації тієї чи іншою податковою накладної?
  • який порядок оскарження та розгляду скарг на рішення Комісії про відмову в реєстрації ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Однак, певні важливі, ключові питання щодо критеріїв ризовості господарських операцій, за яким будуть здійснюватись моніторинг та блокування, не були висвітлені.

ДФС України у своєму офіційному сайті внесли певну ясність, оскільки разом із повідомленням були опубліковані також:

  • критерії ризиковості платника податків, ризиковості здійснення операцій;

  • перелік показників, за якими визначається позитвна податкова історія платника податків.

Крім того, в повідомленні ДФСУ запропоновано “Алгоритм дій ДФС та платників. Новий порядок блокування ПН/РК” у формі презентації, який можна подивитись, а також завантажити в форматі .pdf.

Тож, на даний час існують всі нормативно-правові акти, що регулюють питання, пов'язані із моніторингом, в контексті визначення критеріїв ризикових операцій, блокуванням ПН/РК, оскарження до відповідних Комісій ДФС відмову у реєстрації ПН/РК, тощо.

Про всі новини з питань зупинення реєстрації ПН/РК та їх розблокування ми будемо Вас повідомляти.