Відмовлено в реєстрації податкових накладних? Операція по розблокуванню!

Окружний адміністративний суд Києва

В деяких випадках судовий захист, під час блокування податкових накладних, являється єдиним можливим способом їх реєстрацій в Єдиному реєстрі податкових накладних. Наші адвокати постійно доводять тезис про те, що “безвихідних ситуацій не буває”.

Так, в черговий раз адвокатом у сфері податкових справ, було вирішено питання щодо розблокування податкових накладних.

Одному столичному підприємству було заблоковано ряд податкових накладних. Подання первинних фінансово-бухгалтерських документі та подальше адміністративне оскарження залишились без задоволення. Таким чином, лишився єдиний можливий спосіб вирішення проблемного питання платника податку, це звернення до суду.

Адвокатом був підготовлений позов до Окружного адміністративного суду м. Києва, в якому були викладені всі порушення, які були допущені Державною фіскальною службою. Під час судових засідань адвокатом доведено протиправність дії фіскалів, та їх рішення про відмову в реєстрації податкових накладних — скасовано, про що зазначив суд в своєму рішенні.

Наразі судове рішення виконано в повному обсязі: податкові накладні розблоковані та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 Нагадаємо, що 2017 рік став для підприємців досить клопітким, та навіть проблемним, у зв'язку із початком поступового введення в дію Державною фіскальною службою України системи моніторингу оцінки ризиків при реєстрації податкових накладних (далі — система моніторингу). Такі зміни були впроваджені шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу України та прийняття ряду підзаконних нормативно-правових актів, що врегульовували питання визначення критеріїв ризикових операцій, порядку зупинення реєстрації та відмови в реєстрації ПН/РК (тобто блокування ПН/РК), порядок оскарження відмови у реєстрації в адміністративному порядку до Комісії з питань розгляду скарг.

Така система моніторингу, теоретично, повинна була сприяти запобіганню наявним зловживанням із податком на додану вартість, протидіяти різноманітним “схема”, “скруткам”, “податковим ямам“, тощо.

І хоча ті хто запроваджували та вводив в діюсистемимоніторингуПН/РК, (можливо) керувалися добрими намірами, на ділі виявилось, що більшість законослухняних підприємств та підприємців в першу чергу постраждали від застосування таких нововведень. А от “схемщики” ПДВ знаходять способи обійти систему моніторингу.

З кінця 2017 р. відчувається певне полегшення для бізнесу, оскільки систему моніторингу переведено в тестовий режим. Однак таке послаблення податківців являється нетривалим та мінливим, оскільки вже на 22 березня було презентовано, що “оновлена” система блокування податкових накладних розпочне свою роботу.

Таким чином, найближчим часом починається черговий етап блокування ПН/РК і наша юридична компанія готова надати допомогу у вирішенні питань по розблокуванню податкових накладних.